2017. május 13., szombat

Mindenen finomítva



Mindenen finomítva 

Tudod arra gondoltam,
hogy az ember finomít mindenen,
és ezt megtenni csak úgy képes,
ha kidobja,
vagy az állatoknak adja
a nagyon fontosat,
a legfontosabb részeket…
magának megtartja
a tartalmatlant,
az üres kalóriát,
a színét, ízét, illatát,
a lényegét veszítetteket…
így tesz mindennel szinte,
ami akad a keze ügyébe,
talán, mert így divatos,
a búzának az életet adó felét
kihajítja,
mint feleslegest,
fogyasztja hófehérre varázsolva,
karcmentessé téve,
megfosztva életfontosságú tartalmától…
mikor az ember finomít,
talán épp a divatnak hódol,
s közben a jellegzetességét
veszi el mindennek,
nem szereti az igazit,
ami a finomítotthoz képest,
de csak hozzá képest, karcol,
mindent hasonlóvá tesz mindenre,
és hogy ne legyen egyhangú annyira,
színezi, és illatosítja,
anélkül számára a málna
sem eléggé málna,
ha a valódinál nem harsányabb
az íze, az illata…
és így tesz az ember önmagával,
és a fiaival,
finomítja,
teszi karcmentessé,
faragatlan,
aki nem úgy teszi,
de talán olyan az ember túlfinomítva,
mint az üres kalória,
igaz, tán nem karcol,
szebb lesz a színe is,
de a lényeget,
a valódi embert
önmagából
és a fiaiból
mégiscsak kihajítja.

2011. április 29.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése