2017. március 10., péntek

Az évszakok változása ...



Az évszakok változása ...

Valamikor az évszakok valóban évszakok voltak: az ősz, - ősz, a tél, - tél. Igaz, ez a hónap kemény időt, sok havat adott, mégis a régi telekre visszaemlékezve, sokkal több volt a hó. Gyermekkorunkban nagy szánkózásokat rendeztünk, óriási hóembereket építettünk és nagy hógolyócsatákat vívtunk. Ezek a csaták varázslatossá tették a gyerekkorunkat.
A Kálvária dombról siklottak szánkóink. Sokszor visítozva, nagy kacagások közepette értünk le, belebukfencezve a nagy hókupac közepébe.
Amikor fiatalon dolgozni jártunk, - a buszmegállókban a járdákat hóoszlopok övezték, és mint egy alagútban jártuk utunkat.
Vidáman próbálkoztunk a szállingózó hópelyheket összefogdosni, hogy megvizsgálhassuk, de bizony ez szinte lehetetlen volt
Az ízét is megkóstoltuk a hónak. Sokszor előfordult, hogy felkaptunk egy marék havat és lenyeltük.
Emlékszem a szebbnél – szebb alakzatot formáló jégcsapokra, amelyek az ereszről dermedve lógtak, majd olvadáskor elkezdtek csöpögni, folyni, vagy nagy tömegben zúdultak le a tetőről a nagy hótömeggel együtt.
Gyermekként élveztük a jégvirágos ablakokat. Szívecskéket, figurákat rajzoltunk  kis ujjainkkal az üvegre, míg leheletünkre vízcseppekként folytak el a minták.
Hányszor feküdtünk bele a nagy hóba, majd széttárt karral és lábbal belesüppedve, - vizsgáltuk nyomatunkat.
A havas éjszakák oly csendessé válnak, csak a csikorgó lépteket hallani a hólepte kertek nyugalmában.
Kellemesen pattogó tűz mellett üldögélünk, szemünk izzón követi a lángok játékát.
A kerti növényeket, fákat hópapucsok melengetik, zúzmara borít mindent, minden egyes ágat, apró növényt, minden apró fűszálat.
Az éhező kis madarak részére készített madáretetőt szeretettel figyelve élvezed a nyüzsgő életet, és reménykedve várod az új élet ébredését.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése