2016. szeptember 24., szombat

Nyárvég, - őszbe ballagva ...



Nyárvég, őszbe ballagva …

Az éjszaka lassan, csendesen lopakodik.
A Hold éjszakai útját fejezi be a háztető felett, - az égbolton.
Hajnalodik. Szürke fák felett dereng, az árnyak is csendben világosodnak.
Még nagyon hűvös van. A kertek felett harmatpára lebeg.
Minden egyes levélen, fűszálon millió apró kis kristályszemekként szikráznak a harmatcseppek. Fanyar illatok úsznak a légben. Amint kelet felől ébred a Nap,
ezt a párás harmatot is feloszlatja - a kopár rét, a mező felett ragyogó kék baldachint von a horizontra.
A vizeken is ködpára gomolyog. Búsan susognak a szomorúfüzek. A vonuló madarak messze szálltak, de ébredezik a tó, a part menti bozótos. Békák hada zengi hajnali himnuszát, bogarak zümmögnek a sárguló, barnuló fűben. A patak vize felett madarak szárnyalnak, reszket a levegő, pedig a napfény már melengetően simogat. Óráról órára melegszik az idő. Aranylik az őszi napfény.
A határban megindul a dolgos munka, tarlót szánt az eke, hogy előkészítse a földet az őszi vetéshez. Kaszálják a sárguló mezőket, begyűjtik a szénát az állatok téli takarmányozására.  Az erdő neszei is ébredeznek. Birkákat terel a mezőre a juhászgazda és kis segítője – puli kutyája. A szőlők, a gyümölcsösök felől darazsak zsongnak a beérett terméseken. Sárga-arany levelek hullnak. Zizeg az avar, susogva szállingóznak a levelek.  A déli napsugár egyenesen ontja melegét. Zsong a mező. Délutánra megnyúlnak az árnyak, az alkony bíbor színben kúszik a láthatáron. Megnyílnak a tüskés bozontos kis házak, hogy apró terméseik kidughassák fejüket, koppanva hullik a gesztenye, a dió, a makk az avarba, mely puha takaróként borítja a fák alját, a potyogó terméseket.
Az égbolt szürkülni kezd, az este bársonytakaróként terül a horizontra. A bogarak, a tücskök citeráikon játsszák szerenádjukat.
Ezüst fényben ragyog felettünk a Hold, körötte apró mécsesekként ragyognak a távoli csillagok.
Az éjszaka muzsikája, lágy dallamai ölelik a csend világát.
Homály és csend – az őszbe – ballagva.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése